
Zdrowa żywność Suchań
20 lutego 2019Zsiadłe mleko, kiszone ogórki i kapusta – czym bez nich stanowiła nasza kuchnia? Polacy uwielbiają fermentowane jedzenie. Nie tylko dlatego, że nabyte w czasie warzywa można ukisić także dzięki temu spożywać je poprzez pełen rok. To więcej pyszny, drogi w swoim stylu gust oraz dużo dobrych właściwości prozdrowotnych!
Zdrowa żywność Sławno
Co takiego istotnego istnieje w kiszonkach?
Jak jedzenie powoli fermentuje, np. wskutek kiszenia lub tzw. dojrzewania (gdy mowa o serach), pojawiają się na nich mikroby. Zatem one rozwijają cukry w produktach spożywczych, dzięki czemu składniki odżywcze są lepiej przyswajane przez organizm. Ponadto wytwarzają kwas mlekowy, który gwarantuje za zasiedlanie jelit dobrymi, probiotycznymi bakteriami. One z zmiany stymulują układ odpornościowy, natomiast nie tylko. Coraz więcej słychać doniesień o połączeniu jelit z mózgiem, co sprawia, że całe bakterie w jelitach posiadają te pomysł na nasze zdrowie psychiczne! Nie warto to lekceważyć tej specjalnej mikroflory, i nawet trzeba ją zachować pod opiekę, przygotowując posiłki.
Zobacz również pożyczka pożyczkomat
Co wysoce, kiszonki mają szereg witaminy C niż warzywa w strukturze surowej. Zaś toż silny przeciwutleniacz, który sprzyja przedłużeniu młodości zaś w ogóle zdrowiu.
Poznaj 3 wyjątkowe przepisy na kiszonki – część spośród nich istnieć chyba szybko wiesz, a czy obiły Ciż się o uszy np. kiszone jabłka? Przepis na ostatni słowiański rarytas również znajdziesz w tym wpisie. To do wykonania!
Kiszona kapusta
Bierzesz kapustę i usuwasz zewnętrzne liście i głąb. Resztę szatkujesz. Następnie umieszczasz kapustę w misce i solisz ją. Jeśli lubisz, możesz przyczynić poszatkowaną marchewkę, koper, owoce jałowca itp. Gdy kapusta zmięknie, po kilkunastu chwilach możesz obecnie ją ubijać, np. łyżką. Zaczyna puszczać soki pod wpływem soli? To dobrze. Kapustę przykryj teraz talerzem. Upewnij się, że warzywo jest zanurzone w prostych sokach. Inaczej będzie stanowić kontakt do tlenu i zgnije, zamiast skisnąć.
Zostaw kapustę na 2 dni. Jak zacznie wypuszczać gaz, talerz się podniesie. Wtedy zdejmij go a znowu ubij kapustę. Sposób ten będziesz przekazywać nawet do 2 tygodni, do momentu, aż zejdzie gaz. Zaś wtedy będzie oznaczało, że kapusta kiszona jest już gotowa. Na cel daj ją wraz z sokiem w słoiku. Gotowe!
Kiszone ogórki
Umyte ogórki umieść w słoikach, koniecznie ciasno, przy siebie. Do wszystkiego słoika dodaj 2-3 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, gałązkę kopru i 2 liście czarnej porzeczki. Do pojemnika wlej pół litra zagotowanej wody oraz łyżkę soli – dokładnie tyle potrzeba roztworu na indywidualny słoik. Odczekaj, aż ostygnie. Następnie powstały zalew wlej do słoika i zaraz go zakręć. Upewnij się, że ogórki są w nim zanurzone w sumy. Łącz je poprzez pół doby pod kocem. Potem odstaw do złego i chłodnego miejsca, np. piwnicy. Po kilku dniach będziesz mieć ogórki małosolne, jak potrzymasz dłużej – ukiszą się w sumy.
Kiszone jabłka
Polska słynie z jabłek, dlaczego więc dodatkowo ich nie ukisić? Umyj jabłka, przekrój na dwie stronie, dodaj pokrojony w plaster imbir, cynamon i goździki. Umieść to wszystko razem w słoiku. W kubku z wodą rozpuść kilka łyżeczek soli. Następnie dodaj do słoika wraz z niewielu łyżkami wyciągu z kiszonej kapusty. Zakręć słoik, potrząśnij nim, by wszystko się wymieszało. Następnie odkręć zakrętkę i przyciśnij talerzem jabłka, tak żeby w pełni zanurzyły się w zalewie. Słoik zamknij na klamrę. Kiś właśnie przez tydzień w ciepłym pomieszczeniu. Również toż aby było na tyle! Smacznego!
Sklep z Naszymi produktami
Artykuł został wykonany przez polskie sklepy oferujący Własne artykuły z dostawą do domu w Niemczech.